Blog

Yes! Het data-driven attributiemodel is voor steeds meer accounts beschikbaar en nu ook voor Google Display en Video

Het data-driven attributiemodel kan alleen gebruikt worden vanaf een bepaalde hoeveelheid conversie data per maand. Tot voor kort was dit 6000 conversies en 15.000 kliks per maand, maar nu is dit teruggeschroefd naar 300 conversies en 3.000 kliks. Dit betekent dus dat veel meer accounts in aanmerking komen voor het data-driven attributiemodel.

Het data-driven attributiemodel was voorheen ook alleen maar beschikbaar voor Google Search en Shopping. Vanaf nu is dit attributiemodel ook beschikbaar voor Display en Video. Het attributiemodel meet niet alleen klikken, maar ook volledige weergaven op Youtube. Dit is dus een extra pluspunt.

Wat is een attributiemodel?

Mensen kunnen interactie hebben met of klikken op één of meerdere advertenties voordat ze een aankoop doen, lead formulier invullen of een andere belangrijke actie uitvoeren op je website. Het attributiemodel bepaalt waarop het conversiekrediet wordt aangeschreven. Standaard staat het last-click attributiemodel ingesteld, waarbij het volledige krediet toegeschreven wordt aan het laatste kanaal waar de klant interactie mee heeft gehad. Dit is in onze ogen niet eerlijk. Stel je voor dat iemand in de oriënterende fase op een advertentie klikt, maar na het zien van meerdere advertenties de website zo goed kent dat hij/zij deze direct intypt in de URL balk. Via het last-click attributiemodel zou het conversiekrediet volledig worden toegeschreven aan het directe verkeer in plaats van de advertenties.

Hoe werkt het data-driven attributiemodel?

Het data-driven attributiemodel kan ervoor zorgen dat het krediet op een eerlijkere wijze wordt toegekend aan de interactie met een advertentie. Hoe vraag je je af? De naam zegt het eigenlijk al: de attributie wordt door data toegekend. Het conversiekrediet wordt toegekend op basis van hoe mensen interacteren met de verschillende advertenties en op welke manier ze besluiten klant te worden bij jou. Google gebruikt hier machine-learning voor. Conversiegegevens worden gebruikt om de daadwerkelijke bijdrage van een advertentie te attribueren. Door middel van deze algoritmes worden de verschillende klantpaden geanalyseerd en op basis van deze analyse wordt een bepaalde waarde meegegeven aan een advertentieinteractie. Stel dat iemand één keer op een Display advertentie klikt, vier keer op een Search advertentie en de zesde keer direct naar de website gaat en de aankoop doet. In theorie kan uit de analyse van Google blijken dat de eerste display klik 50% waarde heeft voor de aankoop, de klikken op de search advertentie 45% en de laatste directe keer maar 5%. De conversie zal dan voor 0,50 aan Google Display worden toegeschreven, voor 0,45 aan Google Search en voor 0,05 aan het directe verkeer.

Wat zijn de voordelen van het data-driven attributiemodel?

  • Het conversiekrediet wordt op een zo eerlijk mogelijke manier verdeeld over de conversieacties.
  • Je hebt inzicht in welke zoekwoorden, advertenties, advertentiegroepen en campagnes het belangrijkst zijn om jouw doelen te behalen.
  • Verschillende conversiepaden worden op waarde beoordeeld door machine-learning.

Wil jij meer weten over hoe het data-driven attributiemodel werkt en hoe het je waardevolle inzichten kan geven? Neem gerust contact met ons op om te sparren met een van onze online marketing specialisten!