Ben je nieuwsgierig naar AI en alles wat het te bieden heeft? Iedereen kent tegenwoordig Chat GPT, maar sinds kort heeft Google ook een eigen variant op de markt gebracht van de populaire chatbot. Want ja, ze konden natuurlijk niet achterblijven. In deze blog vertellen we je meer over Google Bard, de chatbot van Google.
Inhoudsopgave
Wat is Google Bard?
Grote kans dat je al iets voorbij hebt horen komen over Google Bard: de AI chatbot van Google. Google Bard is een toepassing van kunstmatige intelligentie (AI), in de vorm van een chatbot, waardoor er op een menselijke manier antwoord wordt gegeven op vragen die je stelt of invoert. De technologie van Google Bard combineert actuele kennis die te vinden is op het internet met creativiteit. Op deze manier is de chatbot genaamd Bard in staat om antwoord te geven op complexe vragen met meer inzicht als ooit tevoren.
Google Bard is gebaseerd op de technologie die het Language Model for Dialogue Applications (LaMDA) heet. Deze technologie bestaat uit een reeks neurale taalmodellen, al eerder ontwikkeld door Google. Hierbij voorspelt kunstmatige intelligentie in combinatie met een grote dataset welke antwoorden er gegeven moeten worden. Hoe specifieker de vraag is, hoe beter en duidelijker het antwoord wordt van de chatbot. De bedoeling is dat het antwoord overeenkomt met dat van een mens.
Bekijk hieronder de introductievideo van Google Bard.
Waarvoor kun je Google Bard gebruiken?
Google zelf gebruikt Google Bard om de zoekresultaten binnen hun zoekmachine te verbeteren. Het doel van Google is dan ook om het voor mensen eenvoudiger te maken om informatie te krijgen die ze echt nodig hebben.
Over het algemeen wordt Google Zoeken voornamelijk gebruikt door mensen die op zoek zijn naar snelle feiten zoals “Hoeveel mensen wonen er in Nederland?”. Maar naast die snelle feiten wordt Google Zoeken ook gebruikt voor complexere vragen zoals “Hoeveel procent van de Nederlandse bevolking koopt hun boodschappen online?”. Onderzoek naar een complexere vraag kost meer moeite, omdat mensen graag meerdere meningen en perspectieven willen zien of horen. Google Bard kan helpen om op zulke momenten de verschillende perspectieven en feiten snel en gemakkelijk samen te voegen.
Het grote voordeel aan Google Bard is dat je geen uren meer zelf hoeft te zoeken naar antwoorden uit verschillende bronnen. Je voert je vraag simpelweg in via Google Bard en je antwoord komt vanzelf uitrollen. Hierdoor bespaar je dus veel tijd aan browsen en kun je een stuk specifieker zoeken dan voorheen. Dit sluit ook aan bij de trend die Google al had ingezet met snippets van antwoorden die rechtstreeks in de SERP (Search Engine Results Page) weergegeven worden.

Wat zijn de grootste verschillen tussen Google Bard en Chat GPT?
Er zijn meerdere verschillen op het gebied van Google Bard en Chat GPT. Het eerste en duidelijkste verschil is de maker van de tool. Google Bard is ontwikkeld door Google, terwijl ChatGPT ontwikkeld is door OpenAI en mede gefinancierd is door Microsoft.
Verder verschillen de tools ook wat betreft het verkrijgen van hun informatie. Google Bard is gebouwd door middel van een LaMDA taalmodel en is gebouwd voor dialogen en gesprekken. Chat GPT daarentegen, die krijgt haar informatie door middel van een enorme dataset met tekst vanuit het internet.
Tenslotte is het prijskaartje een verschil tussen beide tools. Google Bard is op dit moment nog niet voor iedereen beschikbaar, maar voor de mensen die al wél toegang hebben is Google Bard op dit moment (nog) gratis te gebruiken. De kosten van Chat GPT zijn verschillend aan de hand van welke versie je gebruikt. De standaardversie van Chat GPT is gratis te gebruiken voor iedereen die een OpenAI account heeft. Daarnaast heeft Chat GPT ook een betaalde premium versie die $20 per maand kost.
Wat is de impact van Bard (en Chat GPT) op de online marketing wereld?
Wat de impact van Google Bard op de online marketing wereld gaat zijn, moet nog blijken, maar wij kunnen ons voorstellen dat het voor een aantal negatieve zaken gaat zorgen. Omdat door Google Bard meer antwoorden worden weergegeven in de SERP, zullen meer mensen daar hun antwoord al vinden en niet doorklikken naar websites. De zero-click zoekopdrachten zullen dus toenemen. Om dit te tackelen is het raadzaam diepgaande en uitgebreide content aan je website toe te voegen.
Waarom is Google begonnen met de ontwikkeling van een chatbot? Dat is om de strijd aan te gaan met OpenAI en Microsoft, omdat hun chatbot binnenkort in de zoekmachine Bing wordt geïntegreerd. Google kan daarom niet achterblijven, uit angst dat meer bezoekers voortaan de Bing zoekmachine zullen gebruiken. Verder doet Google er natuurlijk alles aan om mensen zo lang mogelijk op hun eigen platform te houden en de chatbot Bard is hiervoor een geschikt hulpmiddel!
Chat GPT en Google Bard: nu ook chatbot Ernie in opkomst
Naast Google Bard en Chat GPT verschijnt er ook een Chinese variant van de chatbot, genaamd Ernie. Deze chatbot is geproduceerd door de Chinese zoekmachine Baidu. Deze chatbot staat nog in de kinderschoenen en loopt een paar stappen achter op de andere chatbots, maar het Chinese bedrijf wil zeker de strijd aangaan met concurrenten Bard en Chat GPT. De huidige functionaliteiten komen niet veel verder dan sommen uitrekenen, verschillende foto’s en video’s maken op basis van tekst en jaarrekeningen maken. Het Chinese bedrijf Baidu gaf ook aan dat de gebruikers het op dit moment met een demo moeten doen. Ernie is dan ook nog niet beschikbaar voor iedereen, maar voor een selecte groep mensen. Wanneer Ernie voor de hele Chinese bevolking beschikbaar wordt is nog niet duidelijk.
Hulp nodig bij je online marketing?
Wil je aan de slag met online marketing en het gebruik van Google Bard of Chat GPT? Onze ervaren specialisten helpen je hierbij en denken graag mee hoe we de chatbots slim in kunnen zetten voor efficiëntie zodat we nóg slimmer voor jou aan het werk kunnen gaan! Neem dus snel contact op voor het maken van een kennismaking of vraag een gratis online marketing scan aan.