Ieder jaar deelt Google een overzicht van de meest gezochte zoekopdrachten van het afgelopen jaar. We googelen heel wat af, dus in deze lijstjes staan naast verwachte vaak ook verrassende onderwerpen. Zo waren termen en vragen rondom corona afgelopen jaar niet te vermijden, maar we waren ook nieuwsgierig naar sportevenementen, verkiezingen en of er nog eens sneeuw ging vallen. Benieuwd wat ons Nederlanders in 2021 het meeste bezighield? Ontdek in deze blog dé trending topics van 2021.
P.S.: lees helemaal door naar het einde, want daar vind je nog een gratis tip om erachter te komen waar mensen naar zoeken op jouw website.
Top 10 trending zoekopdrachten in Nederland
- Peter R. de Vries
- EK 2021
- Stemwijzer
- Avondklok
- Testen voor Toegang
- Sneeuwradar
- Olympische Spelen
- iPhone 13
- Nelson Valkenburg
- WhatsApp storing
‘Wat is …?’ trending topics
- Wat is 2G?
- Wat is een antigeentest?
- Wat is een flixie?
- Wat is cenosillicafobie?
- Wat is matineus?
- Wat is de toeslagenaffaire?
- Wat is een zelfstandig naamwoord?
- Wat is Clubhouse?
- Wat is een TIA?
- Wat is een lijdend voorwerp?
‘Hoe …?’ trending topics
- Hoe laat speelt Nederland?
- Hoe oud is Stefan de Vries?
- Hoe kom ik aan het gele boekje?
- Hoe laat is de persconferentie?
- Hoe gaat het met Peter R. de Vries?
- Hoe lang duurt corona?
- Hoe betrouwbaar is een zelftest?
- Hoe laat begint de F1??
- Hoe lang in quarantaine?
- Hoe moet je stemmen?
Tip: weet jij waar mensen naar zoeken op jouw website? Meet Site Search door!
Het is natuurlijk handig om te weten waar mensen naar zoeken op Google, zodat je met de juiste online marketing strategie ervoor kan zorgen dat je zichtbaar bent op deze zoekwoorden. Maar mensen zoeken niet alleen in Google, dat doen ze ook op jouw website. Tenminste, als je een zoekbalkfunctie hebt. Heb je die niet? Dan is het misschien wel interessant om je bezoekers die mogelijkheid toch te geven. Zo kom je erachter wat bezoekers willen weten als ze aan het rondneuzen zijn op je website. En meten is weten, dus goed om Site Search ook in te stellen in Google Analytics als een meetpunt.
Ga naar Beheerder > Weergave > Instellingen voor dataweergave en vink vervolgens Site Search bijhouden aan. Dan vul je de queryparameter in. Hier vul je het woord of de woorden in waarmee interne queryparameters worden aangeduid, zoals term, zoekopdracht of query. Soms worden de queryparameters aangeduid met slechts één letter zoals de s (search) of de q (query). Als de parameter bijvoorbeeld alleen wordt aangeduid met de letter s, vul dan alleen de s in (niet s=). Eventueel kun je ook nog parameters instellen voor de categorieën op je website. Als gebruikers zoeken binnen bepaalde categorieën, dan kun je die informatie ook vastleggen. Geef voor categorieparameters de letters in waarmee een interne zoekcategorie wordt aangeduid, bijvoorbeeld cat (category), qc (query category) of sc (search category). Net als bij de queryparameter geef je alleen de tekens in en niks erachter, dus sc en niet sc=.

Na deze instellingen kun je precies zien wat iemand heeft gezocht. Een voorbeeld: https://www.onlineklik.nl?q=contentstrategie&sc=seo geeft aan dat iemand op het zoekwoord contentstrategie heeft gezocht binnen de categorie SEO.
Hoe controleer je de queryparameter vervolgens? Ga naar de Site Search op je website en typ een zoekwoord in. De queryparameter verschijnt dan vanzelf in de URL. Heeft iemand bijvoorbeeld gezocht op voice search dan zie je dit:

Heeft deze blog jou geïnspireerd en wil jij graag hoger in Google komen als mensen naar relevante termen voor jouw bedrijf zoeken? En heb je er wel oren naar om zo meer rendement uit je online kanalen te halen? Neem dan snel contact met ons op. Onze online marketingspecialisten denken graag met je mee over een ijzersterke online marketing strategie!