Probeer jij meer websitebezoekers te krijgen door middel van landingspagina’s, maar blijft de conversie uit? Dan leg je de focus te veel op het genereren van verkeer in plaats van op de daadwerkelijke conversie. Zonde! Want als de gebruiker eenmaal op je website is, wil je ook dat hij actie onderneemt. Daarom ontdek je in deze blog hoe je een landingspagina wél laat converteren.
Inhoudsopgave
Wat is het doel van je landingspagina?
Er zijn verschillende soorten landingspagina’s. Denk maar aan een landingspagina voor de zoekmachine of een campagnelandingspagina. Iedere landingspagina neemt weer andere doelstellingen met zich mee. Voordat je een effectieve landingspagina ontwikkelt, moet je eerst duidelijk hebben wat je doelstellingen zijn. Hieronder geven we je enkele voorbeelden van doelstellingen.
Aandacht en naamsbekendheid
Jouw doel is om beter gevonden te worden in zoekmachines zoals Google. Daarom leg jij met de landingspagina de focus op een bepaald zoekwoord. Je wil dat wanneer bezoekers op jouw landingspagina terechtkomen, ze doorklikken naar andere pagina’s. Doelen kunnen dus zijn om het aantal unieke websitebezoekers of de gemiddelde sessieduur te verhogen.
Aanzetten tot actie
Het is jouw doel om gebruikers een bepaalde handeling te laten verrichten wanneer ze op jouw landingspagina terecht zijn gekomen. Acties waar je aan kunt denken zijn het achterlaten van hun e-mailadres, het downloaden van een brochure, het aanschaffen van een bepaald product of contact laten opnemen.
Informeren
Je wil met je landingspagina laten zien dat jij dé vakspecialist bent. Niet alleen voor bedrijven die diensten verkopen kan dit interessant zijn, ook voor ondernemers met een webshop! Stel je verkoopt kinderkleding. Schrijf dan een uitgebreide blog met stylingtips voor kinderen. In de blog kun je ook weer call to actions plaatsen naar producten.
Hoe speel je in op de behoefte van je doelgroep?
Wij hoeven jou niet te vertellen dat je alles moet weten over jouw specifieke doelgroep. Denk aan leeftijd, geslacht en de persoonlijkheid. Wanneer jij de belangrijkste aspecten van je doelgroep in kaart hebt gebracht, is de volgende vraag: hoe speel je in op hun behoefte? Hierbij is het noodzakelijk om rekening te houden met het kleurgebruik van de landingspagina en welke tone of voice je gaat gebruiken.
Om jouw doelgroep te overtuigen kun je verschillende technieken gebruiken. Hieronder bespreken we twee psychologische technieken die jouw landingspagina écht laten converteren:
1: Mensen zijn gevoelig voor autoriteit
Je kent het wel. Je ziet een reclame van een tandenpasta merk op televisie. Hierin vertelt een tandarts in zijn witte lange jas dat hij het product zelf ook gebruikt en hier enorm tevreden over is. Hierdoor ben je sneller geneigd het product te kopen, dan wanneer je bijvoorbeeld een huismoeder gebruik ziet maken van het product.
Hier kun je ook op inspelen met jouw landingspagina. Gebruik bijvoorbeeld een call to action met de tekst “vraag hier de mening van een echte vakspecialist.”
2: Wek vertrouwen op met sociale bewijskracht
Wij mensen zijn kuddedieren. Wanneer we zien dat anderen iets doen of hebben, willen wij dit zelf ook. Ook hier kan jij slim op inspelen met jouw landingspagina. Als je gebruikers wilt overtuigen moet je bewijzen dat meerdere mensen hetzelfde gedaan hebben. Hierdoor zijn gebruikers sneller geneigd om een bepaalde actie uit te voeren. Voorbeelden van teksten die je op jouw landingspagina kunt plaatsen zijn:
- Al meer dan 10.000 mensen gingen u voor.
- Al meer dan 1000 tevreden klanten.
- Deze brochure is al meer dan 12.000 keer gedownload.
Laat jouw bezoekers niet afleiden van het doel
De kans op conversie wordt groter wanneer je iedere vorm van afleiding op de landingspagina weghaalt. Er mogen alleen teksten en elementen aanwezig zijn die bezoekers stimuleren om de gewenste actie uit te voeren. Neem daarom afscheid van overbodige video’s, afbeeldingen en knoppen.
Speel in op de emoties van je bezoekers
Bezoekers nemen een bepaalde emotie met zich mee. Het is aan jou de taak om slim in te spelen op deze emoties. Over het algemeen kunnen jouw bezoekers zich in twee toestanden bevinden.
1: Steady state emotion: hierbij ervaart de bezoeker een bepaald probleem. De bezoeker is op zoek naar een product of dienst dat een oplossing biedt voor dit probleem. De steady state emotion is de emotie waar bezoekers zich in zouden moeten bevinden wanneer zij op jouw landingspagina terecht komen.
2: Target state emotion: hier bevinden bezoekers zich in wanneer hun problemen zijn opgelost door een dienst of product. De target state emotion is dus een emotie die los zou moeten komen wanneer er een product of dienst is aangeschaft. Het product of de dienst is dan daadwerkelijk de oplossing geweest voor het probleem.
Kortom, het is de bedoeling dat jouw product of dienst ervoor zorgt dat mensen in de steady state emotion worden geholpen naar de target state emotion. Op jouw landingspagina spreek je bezoekers aan op hun steady state emotion. Doe dit door middel van herkenning. Als iemand in Google zoekt naar ‘warme trui kopen’, ervaart hij een probleem. Waarschijnlijk heeft hij alleen maar dunne truien in de kast hangen.
Komt deze persoon op een pagina terecht die begint met de tekst: “Bieden de dunne truien in jouw kast je geen warmte meer? Hier vind je truien die écht warmte bieden” zal hij zich hierin herkennen. Dit bevredigt zijn behoeften, waardoor de kans groter wordt dat hij een trui gaat aanschaffen op jouw webshop.
De tekst op jouw landingspagina
Gebruik nooit te veel tekst op jouw landingspagina. Wanneer je flinke lappen tekst met veel zoekwoorden gebruikt, richt je jouw tekst te veel op zoekmachines en niet op bezoekers. Zorg ervoor dat iedere zin op jouw landingspagina de bezoeker stimuleert om te converteren. En daarbij zijn de titel, subtitel en inleiding de belangrijkste teksten op jouw landingspagina.
Zorg voor een titel die perfect aansluit op jouw landingspagina
Wist je dat de koptekst 5 keer meer gelezen wordt dan de rest van jouw landingspagina? Jouw titel moet dus in één oogopslag duidelijk maken wat jij te bieden hebt. Hierbij is het zeker verstandig om te onderzoeken middels A/ B testen welke koptekst het beste werkt. Een sterke titel sluit volledig aan op de zoekopdracht of de advertentie waar de bezoeker op geklikt heeft.
Focus jezelf in de titel op het probleem van de bezoeker en op welke manier jij hier een oplossing voor biedt. Verder werkt het altijd goed om cijfers in je titel te gebruiken. Bijvoorbeeld: 6 tips voor het optimaliseren van jouw landingspagina. Probeer jouw titel ook niet te lang te maken. Met een titel van maximaal 8 woorden zit je altijd goed.
Ook de subtitel krijgt veel aandacht
Na de headline krijgt de subtitel de meeste aandacht op een landingspagina. Met de subtitel kun je de aandacht van jouw bezoeker vasthouden en hem verleiden om op de CTA van je landingspagina te klikken. Zo kun je de subtitel gebruiken om onmiddellijk een bepaalde actie te stimuleren, maar bijvoorbeeld ook om de voordelen van je product of dienst te benadrukken.
Een pakkende inleiding
Ondanks dat niet alle websitebezoekers een start zullen maken aan jouw inleiding, moet je het belang van een overtuigende inleiding nooit onderschatten. Schrijf een inleiding die de aandacht van de lezer vasthoudt. Een goede methode hierbij is dat je begint over een probleem waar jouw klant mee worstelt. Vervolgens maak je dat probleem groter en leg je uit hoe jouw product of dienst de oplossing biedt. Doordat de lezer zich herkent in dit probleem, is hij sneller geneigd om verder te lezen.
Bijvoorbeeld:“Heb jij een knallende webshop gemaakt, maar komen er weinig websitebezoekers binnen? Dan ga je natuurlijk ook niet meer producten verkopen. Daarom geven wij jou in dit artikel 6 tips om jouw webshop hoger te laten scoren in Google. Zo word jij online beter vindbaar bij je doelgroep”.
Wil je ervoor zorgen dat lezers niet na de eerste zin al afhaken? Lees dan onze blog: “Zo voorkom je dat lezers na de eerste zin afhaken.“
Denk aan het ‘eye path’ van de bezoeker
Met het eye path bedoelen we ook wel de eye tracking van de bezoeker. Dit is eigenlijk het pad dat jouw ogen volgen op de landingspagina. Dit kan dus bepalend zijn voor je conversie. Door rekening te houden met het eye path van je bezoeker op de landingspagina zorg je ervoor dat hij weet waar hij moet kijken. Je kan de bezoeker eigenlijk op de juiste manier door de pagina leiden om tot slot bij de call to action uit te komen.
Er zijn ontzettend veel trucjes om dit te doen. Zo kan je bijvoorbeeld een afbeelding gebruiken van een persoon die naar jouw call to action kijkt. Mensen volgen automatisch de ogen van de persoon op de afbeelding, waardoor je naar de call to action wordt geleid.
Kies de best passende CTA voor jouw landingspagina
De call to action is een zeer belangrijk onderdeel van jouw landingspagina. Afhankelijk van de doelstelling, de zoekintentie en de fase van de customer journey kies je de best passende CTA voor je landingspagina. Voor iedere doelstelling dient een andere CTA gebruikt te worden. Door rekening te houden met de volgende punten haal je het maximale uit jouw call to action.
- Laat je CTA goed opvallen met kleurgebruik, lettertype en de tekst.
- Jouw CTA moet altijd zichtbaar zijn zonder te scrollen, dus above the fold.
- Houd de resultaten goed in de gaten en optimaliseer je CTA regelmatig.
Je kunt de resultaten bijhouden door te kijken naar het conversiepercentage, het formulier verlatingspercentage en het bouncepercentage. Ook kun je kijken naar de tijd dat een bezoeker op jouw landingspagina is geweest. Op die manier kan je de link leggen hoeveel tijd de bezoeker gemiddeld nodig heeft om conversie te maken.
Moet de CTA above the fold of below the fold?
Maak altijd duidelijk dat scrollen een optie is. Op die manier voorkom je dat de bezoeker relevante informatie mist. Dit heeft uiteraard invloed op de effectiviteit van jouw landingspagina. Zo zou de bezoeker de sociale bewijskracht kunnen missen waardoor hij minder snel op de call-to-action klikt. Het is hoe dan ook verstandig om goed na te denken wat je above the fold en below the fold zet.
Afhankelijk van het type aanbod en de fase van de customer journey bepaal je of jouw CTA above the fold moet komen te staan of juist niet. Wanneer jouw aanbod eenvoudig is en bezoekers al bekend zijn met jouw bedrijf is de kans op conversie sowieso al hoger. De juiste plek voor jouw CTA is in dit geval above the fold. Ook wanneer bezoekers nog niet bekend zijn met je bedrijf, maar je wel een eenvoudig en laagdrempelig aanbod hebt, is de CTA above the fold de juiste plek.
Heb jij een complexer aanbod en heeft jouw product of dienst iets meer uitleg nodig. Dan is het logischer om je CTA below the fold te plaatsen. Op deze manier geef je bezoekers eerst de kans om meer te weten te komen over het product of de dienst. Een CTA hoeft dus niet altijd above the fold te staan. Sterker nog, in sommige gevallen is de kans op conversie juist groter wanneer de CTA below the fold staat.
Zorg voor een responsive landingspagina
De landingspagina moet er goed uit zien op ieder device
Wat is het meest gebruikte device van jouw websitebezoekers? Dit kun je achterhalen middels Google Analyics.
Hiervoor is het ook belangrijk dat je weet via welke weg de bezoeker op jouw landingspagina terecht zal komen. Wanneer je de link deelt op Instagram is de kans op een mobiele bezoeker natuurlijk wat groter.
Het is verstandig om de landingspagina er goed uit te laten zien op ieder device. Dus ga jij jouw landingspagina optimaliseren? Zorg er dan voor dat deze responsive is. Dit is vrij lastig, want op een Smartphone kan je natuurlijk minder laten zien dan op een desktop. Een kleinere ruimte zorgt ervoor dat jij kritischer moet gaan kijken naar de informatie die je wil tonen. Een responsive landingspagina is tegenwoordig een absolute must voor de gebruiksvriendelijkheid.
Neem gerust contact met ons op
Met behulp van bovenstaande tips kun jij aan de slag met het optimaliseren van je landingspagina’s zodat deze wél gaan converteren. Kan jij hier wel wat hulp bij gebruiken. Of heb je nog andere vragen? Neem dan gerust contact met ons op!