Kleur is een krachtig middel dat met zorg wordt ingezet door iedere videograaf. Van het
opwekken van emoties tot het suggereren van locaties, de juiste kleurkeuze kan een diepgaande effect hebben op het publiek. Maar hoe navigeer je door de talloze mogelijkheden om je doelstellingen te bereiken?
Na het lezen van deze blog heb je de tools en kennis in huis om onmiddellijk kleurentheorie toe te passen in je videoprojecten. Je kunt doelstellingen voor kleurgebruik bepalen, de betekenis van kleuren begrijpen en strategisch toepassen, technieken voor het creëren van de juiste mood gebruiken en kleur inzetten om contextuele looks te creëren.
Wat kun jij hieruit halen als marketing en communicatie specialist? Door kleuren bewust en strategisch te gebruiken in je videografie, kun je dus niet alleen esthetische waarde toevoegen, maar maak je content die strategisch is afgestemd om de gewenste reacties van je doelgroep op te wekken. Dit kan variëren van het versterken van merkidentiteit tot het verbeteren van de klantloyaliteit. Kortom, het juiste inzetten van kleurgebruik binnen je video’s verhoogt de effectiviteit van je marketing- en communicatie-inspanningen.
Inhoudsopgave
De juiste doelstelling vaststellen
Kleuren zijn een perfect hulpmiddel om het verhaal dat in de video verteld wordt te versterken. Aan de hand van slim kleurgebruik heb je de mogelijkheid om de perceptie van de doelgroep volledig te veranderen. Om je doelstelling te bepalen dien je drie belangrijke vragen te beantwoorden, namelijk: “wat?”, “waarom?” en “hoe?”.
Vragen die je voor “Wat?” kunt stellen, zijn bijvoorbeeld: Wat is de mood van de scène? Wat is het tijdstip? Wat is de locatie? Wat is de context?
Waarom-vragen die je kunt stellen zijn: Waarom moet ik bepaalde kleuren benadrukken? Waarom zou ik een kleurenschema moeten kiezen? Waarom werken sommige kleuren goed samen?
Tenslotte dien je jezelf af te vragen: Hoe pas ik verschillende technieken toe om de gewenste
look and feel te creëren?
Aan de hand van deze vragen krijg je een goed beeld van wat de doelstelling van het kleurgebruik in de video moet zijn. Een solide basis en precies weten wat je wilt bereiken met je colorgrading is van essentieel belang om de boodschap over te brengen bij het publiek.
Betekenis van kleuren
Kleuren kunnen een specifieke betekenis geven aan het verhaal dat je probeert te vertellen,
daarnaast kunnen kleuren subjectief zijn en dus door kijkers anders worden geïnterpreteerd. Kleuren hebben nu eenmaal een psychologisch effect op mensen. Zo hebben verschillende kleurtinten een bepaald effect op het publiek.
Rood
Zo kan rood verschillende sterke reacties oproepen bij de kijker, van agressie tot enthousiasme tot aan energie. Rood valt heel erg goed op tussen de andere kleuren, dit houdt in dat we het eerder zullen zien dan andere kleuren. Zo is een heldere rode tint een indicatie van macht zoals bij helden of schurken en wordt een dieper rood geassocieerd met lust en romantiek.

Geel
Geel is een visueel agressieve kleur die op je af lijkt te komen. In hoge verzadiging van de kleur kan deze angsten oproepen bij mensen, vergelijkbaar met het rode effect. Geel wordt ook geassocieerd met energie, omdat het de kleur van de zon heeft. Fel geel wordt vaak minder gewaardeerd, omdat het zo hard voor de ogen is. Geel in combinatie met zwart, wordt dan weer geassocieerd met gif of gevaar. Denk hierbij aan een wesp of een giftige kikker.

Blauw
Blauw heeft vele verschillende interpretaties afhankelijk van de tint. Een verbleekte tint blauw, zoals hierboven, kan een vorm van passiviteit en machteloosheid communiceren, terwijl de combinatie blauw groen een gevoel van geluk kan oproepen. Koelere tinten blauw roepen een gevoel van kalmte op en donkere tinten blauw worden geassocieerd met intellectie.

Oranje
Oranje wordt vaak geassocieerd met warmte of romantiek, maar is ook een waarschuwingskleur.
In sommige gevallen wordt het geassocieerd met exotische items en locaties.

Groen
Groen kan gevaar signaleren in de vorm van vergif, maar aan de andere kant wordt het ook
geassocieerd met leven in de vorm van gras, bomen of verse groenten.

Zwart
Zwart wordt geassocieerd met luxe, elegantie en autoriteit. Het straalt kracht en verfijning uit, wat het een populaire keuze maakt voor high-end merken zoals Chanel en Gucci. Zwart kan ook worden gebruikt om een gevoel van mysterie en exclusiviteit te creëren, waardoor het ideaal is voor premiumproducten. Bedrijven die zwart gebruiken, willen vaak een gevoel van prestige en tijdloosheid overbrengen. Tenslotte dient zwart als een krachtige neutrale kleur die gecombineerd kan worden met bijvoorbeeld goud of wit voor een chic contrast.
Wit
Wit staat voor zuiverheid, eenvoud en minimalisme. Het wordt vaak gebruikt om een gevoel van helderheid en eerlijkheid over te brengen. Merken zoals Apple gebruiken wit om eenvoud en technologische verfijning te benadrukken. Wit is een neutrale kleur die ruimte en openheid symboliseert, waardoor het vaak wordt toegepast bij minimalistische ontwerpen. Voor bedrijven die eenvoud en transparantie willen uitstralen, is wit een uitstekende keuze.
Creëren van een mood
Nu je inzicht hebt in de betekenis van de verschillende kleuren, kun je deze kennis toepassen om de mood van een project aan te passen. Door gebruik te maken van contrast, kleur en verzadiging kun je de mood eenvoudig aanpassen en een scala aan emoties projecteren op de kijker. Van blij, enthousiast en opgewekt tot boos, verdrietig en depressief.
Zo vertaalt een high key look zich naar blije emoties, waarbij middentonen een stevige boost krijgen en de schaduwen een lichte reductie. Zo ontwikkel je een mooi contrast dat populair is bij commercials, komedies en feelgood films. Bekijk zelf maar het voorbeeld hieronder, waarbij de midden- en hogetonen een boost hebben gekregen en je een “glossy” look krijgt. Daarentegen is een low-key look zeer effectief in dramatische scènes, het werkt goed voor een verdrietige depressieve look.

Warme kleuren zoals rood, oranje en magenta werken goed wanneer je een blije, positieve, warme, zonnige sfeer wilt overbrengen bij de doelgroep. Aan de andere kant, frisse kleuren zoals groen, blauw, cyaan en paars suggereren een koude en depressieve look.
Pas op, want in sommige gevallen suggereren warme kleuren agressie en koude kleuren kalmte. Het is belangrijk om te begrijpen hoe kleuren worden waargenomen en hoe ze kunnen worden gebruikt om de gewenste stemming of reactie te creëren. Onze reactie op kleuren wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder persoonlijke ervaringen, culturele achtergrond, en zelfs biologische reacties.

De laatste manier om een bepaalde emotie op de kijker over te brengen is aan de hand van verzadiging. Een scène waarbij de kleuren een hoge concentratie van verzadiging tonen brengen een vrolijk gevoel over op de kijker, terwijl een beeld met zeer lage verzadiging veelal een grauw beeld geeft en dus wordt geassocieerd met depressiviteit en drama. Het verlagen van de verzadiging haalt daadwerkelijk het leven uit het beeld. In het beeld hieronder kun je goed zien welk effect dit heeft op de scène.

Contextuele looks
Kleuren in een scène kunnen eveneens verschillende locaties suggereren. Zo kunnen kleuren ervoor zorgen dat de kijker een idee heeft van waar de scène zich afspeelt. Dit kan zeer behulpzaam zijn wanneer een verhaal wordt verteld in verschillende locaties. Zo zie je dat er bij La Casa de Papel voornamelijk gebruik wordt gemaakt van warme kleurtinten aangezien de serie zich in Madrid afspeelt en men Madrid associeert met mooi weer.

Kleur is dus niet zomaar een visueel aspect van je videoproductie. Het is meer dan dat: het is een krachtig instrument waarmee je emoties bij je doelgroep kunt oproepen, je jouw verhaal kunt versterken en een diepgaande verbinding kunt maken met je publiek. Door bewust om te gaan met kleuren en colorgrading-technieken kun je je boodschap verfijnen en een blijvende impact creëren op de kijker.