Blog

Voice Search: Speel hierop in en pas je SEO strategie erop aan

Vandaag de dag kun je niet meer om voice search heen. De afgelopen jaren is het gebruik van voice search flink gestegen. Niet voor niets komt voice search in 2017 als een van de belangrijkste zoekmachinetrends naar voren. Naast smartphones en tablets worden er steeds meer voice searches gedaan via persoonlijke assistenten. Hieronder een paar statistieken op een rij:

  • 2015: Siri verwerkt meer dan 1 miljard voice searches per week
  • 2016: 20% van alle zoekopdrachten in de Google App zijn voice search
  • 2017: In de UK gebruikt 50% van de 18-34 jarigen voice seach

Wat is Voice Search?

Met Voice Search geef je ingesproken zoekopdrachten aan een zoekmachine. Dat kan bijvoorbeeld rechtstreeks in Google in de Chrome browser.

Voice-search-Google

Maar ook persoonlijke assistenten zoals Siri van Apple, Google Assistant, Cortana van Microsoft en Alexa van Amazon zijn gebaseerd op voice search. Er worden steeds meer apparaten op de markt gebracht die middels spraak worden aangestuurd, zoals Google Home, Amazon Echo en in december Apple HomePod. Bij al deze apparaten zijn de persoonlijke assistenten geïntegreerd in de hardware. Met Google Home kun je via spraakopdrachten uiteenlopende acties uitvoeren, zoals de lampen bedienen of iemand bellen. Google Home kan aan van alles gekoppeld worden, van je thermostaat tot aan je koffieapparaat. Daarnaast geeft Google Home antwoord op al je vragen. Genoeg mogelijkheden dus om voice search te gebruiken.

Google-Home

Door de ontwikkeling van Artificial Intelligence zijn zoekmachines beter in staat om zoekopdrachten in de juiste context te plaatsen en het juiste antwoord te geven.

Wat is het effect van voice search?

Door voice search zullen de kansen in de toekomst liggen op longtail keywords.

1. Zoekopdrachten die starten met vraagwoorden
Doordat zoekopdrachten steeds vaker ingesproken worden, worden zoekopdrachten steeds langer en is het makkelijker om te zoeken met volzinnen als: Wat is voice search? Gesproken zoekopdrachten bevatten hierdoor vaak vraagwoorden als: wat, hoe, wie, welke, waar, wanneer, hoeveel en waarmee.

2. Meer longtail zoekwoorden
Het zoekvolume van longtail keywords zal door bovenstaande punt toenemen.

3. Duidelijkere context en intentie
Door gesproken zoekopdrachten wordt de content en intentie van een zoekopdracht veel duidelijker. Een zoekopdracht als ‘fiets’ is erg algemeen waarbij je geen idee hebt van de zoekintentie: wil je er een kopen, laten repareren,  zoek je afbeeldingen van een fiets, etc. Door natuurlijk taalgebruik is de context en de intentie beter te achterhalen.

4. Lokale zoekresultaten
Voice search wordt veel mobiel gebruikt, bijvoorbeeld wanneer je onderweg bent in de auto en handsfree iets op wilt zoeken. Zoekopdrachten via voice search zijn drie keer zo waarschijnlijk lokaal dan getypte zoekopdrachten.

5. Eén antwoord
Doordat gesproken zoekopdrachten veel specifieker zijn en er op vragen vaak een eenduidig antwoord is te geven zullen zoekopdrachten steeds vaker leiden tot één antwoord. Er zijn steeds minder stappen nodig om te vinden waar je naar op zoek bent.

Voice search kan op den duur ook effect hebben op jouw SEA activiteiten. Hoewel paid search met betrekking tot voice search op dit moment nog in de kinderschoenen staat, is het wel goed om hier alvast rekening mee te houden hoe je Adwords gebruikt. Je kan bijvoorbeeld in Adwords gebruik maken van ‘modified broad match’ zoekwoorden om ook op vragen gevonden te worden waar deze zoekwoorden in voorkomen. Onafhankelijk van de lengte van de zoekopdracht, wordt jouw advertentie dan weergegeven voor deze zoekwoorden.

Pas je SEO strategie aan op voice search

Wees je concurrentie voor door in te spelen op de ontwikkeling van voice search. De manier van zoeken is bij voice search anders dan bij getypte zoekopdrachten. Pas daarom nu je SEO strategie aan op voice search door middel van PASO.

PASO

PASO is een nieuwe term binnen SEO land dat staat voor Personal Assistant Search Optimization. Contentmarketing dient meer aandacht te besteden aan longtail keywords en de beantwoording van vragen om je content zo te optimaliseren voor gesproken zoekopdrachten. Op deze manier ben je goed vindbaar voor voice search en wie weet levert dat zelfs een aantal Google Featured Snippets op. Een featured snippet is content van derden die in Google bovenaan de resultaten wordt getoond en direct antwoord geeft op de zoekopdracht. Een voorbeeld van een featured snippet is het omkaderde zoekresultaat hieronder.

Featured-snippet

Hierdoor ontstaan er meer gerichte artikelen voor zeer gerichte zoekopdrachten.

Daarnaast worden reviews steeds belangrijker. Vragen die via voice search gekenmerkt worden door een waardeoordeel of locatie, zoals: ‘wie is de beste fietsenmaker in de buurt?’, worden beantwoord op basis van reviews en referenties die beschikbaar zijn op internet. Rich snippets als review sterren door middel van schema markup zijn bij dit soort zoekopdrachten essentieel om je vindbaarheid in de zoekmachines te vergroten.

Door de komst van voice search komt er nog meer focus te liggen op local SEO. Veel gesproken zoekopdrachten zijn namelijk gebaseerd op locatie. Wist je dat er op mobiel drie keer zoveel lokale zoekopdrachten worden gedaan dan op desktop? Zorg er daarom voor dat je website zoveel mogelijk micro data bevat met informatie over de locatie van je bedrijf, zoals het adres, telefoonnummer, etc. Daarnaast is jouw bedrijfsweergave in Google Mijn Bedrijf van essentieel belang. Wanneer mensen in de buurt zijn of zoeken op jouw locatie, zal je hierdoor beter lokaal vindbaar zijn.

De toekomst van voice search

Ondanks dat vele mensen het nog ongemakkelijk vinden om in openbare ruimtes tegen hun telefoon te praten, is het voor de jongere generatie al heel normaal. Voice search is de ideale tool waarmee je snel en efficiënt de informatie kunt verkrijgen die je wilt hebben. Op termijn zal de balans verschuiven van grote volumes bij shorttail zoekwoorden naar een bredere verdeling. Voice search is snelgroeiend en de verwachting is dat in 2020 50% van alle zoekopdrachten gedaan wordt via voice search.

Door nu aan de slag te gaan met de juiste content, zul je straks profijt hebben naarmate de wereld van SEO verandert en voice search steeds meer aandeel neemt in de zoekmachines. Wil je meer weten of heb je hulp nodig bij je vindbaarheid via voice search? Neem dan contact met ons op!