Er gebeurt ontzettend veel in de wereld van online marketing. De nieuwe features, interfaces en mogelijkheden volgen elkaar in rap tempo op. Waar je enkele jaren geleden nog redelijk eenvoudig zelf een Google Ads account kon opzetten en beheren, is dit nóg meer een marketing instrument waar je jezelf kunt verliezen in de vele opties die je worden geboden. Maar wat zijn nu de juiste features die je moet toepassen? Wat juist niet? Het lijkt er soms op alsof elke marketeer zijn eigen keuze als de gouden oplossing ziet voor elk probleem.
Dat er vele wegen zijn die naar Rome leiden, mag geen verrassing heten. Gek genoeg komen we toch heel vaak accounts tegen waar de honden geen brood van lusten. Daarom heb ik dit blog geschreven. In dit blog ga je niet lezen hoe je de perfecte Google Ads campagne opzet of hoe je in een handomdraai het maximale rendement uit je Google Ads account kunt persen.
Nee. In dit blog gaan we 3 waardevolle tips met je delen die keer op keer hun waarde bewijzen. Doe je voordeel met deze tips en begin met het optimaliseren van je Google Ads account!
1. Meet je resultaten
Mocht er al zoiets zijn als een gouden regel voor het gebruik van Google Ads (of welk ander online kanaal dan ook) dan is dit een waarheid die door elke marketeer onderschreven zal worden; “Meten is weten”! Je online marketing inzetten en/of bijsturen op basis van gevoelens of ingevingen is in de huidige tijden een doodzonde. Simpel gezegd, geeft het meten van je activiteiten je inzicht in hoe je zo efficiënt mogelijk je budget aan online marketing kunt besteden.
Een van de belangrijkste zaken om te meten is het bijhouden van (micro)conversies op je website. Zodoende vergaar je data over welke kanalen zorgen voor juist díe waardevolle acties waar je naar op zoek bent als adverteerder. Uiteraard biedt Google Ads de mogelijkheid om binnen Google Ads deze conversies te meten. Er gaat echter pas echt een wereld aan informatie voor je open als je het effect van je inzet meet met Google Analytics. Het makkelijkste is het om hiervoor gebruik te maken van de Google Tag Manager. Dit is een gratis tool die je kunt gebruiken voor het managen en beheren van al je tags, dus ook die van Google Ads en Analytics.
Hier begint het echter pas mee! Doordat je perfect kunt meten welke activiteiten voor jou waardevol zijn, kun je vele zaken testen om tot het maximale resultaat te komen. Je weet immers voor je begint niet wat het beste past bij jouw doelgroep. Enkele tests die je kunt uitvoeren:
- Meerdere varianten van advertentieteksten of banners testen voor eenzelfde advertentiegroep. Welke boodschap werkt voor jouw doelgroep?
- Meerdere landingspagina’s testen voor de beste conversieratio.
- Test welke advertentie extensies het beste werken voor jouw campagnes.
2. Gebruik advertentie extensies
Google Ads biedt diverse mogelijkheden aan adverteerders om zoveel mogelijk relevante informatie te tonen in een advertentie aan de doelgroep. Naast verschillende soorten advertentietypen is er ook de mogelijkheid om extensies toe te voegen. Door advertentie extensies te gebruiken zorg je dat je advertentie nog meer opvalt. Het verrijkt je advertentietekst met extra informatie over jouw bedrijf, service of product. Ook biedt het mogelijkheden om nóg sneller contact met je doelgroep te hebben. En toch komen we vaak accounts tegen waarin dit niet of onvoldoende wordt gebruikt. Duidelijk een gemiste kans!
Enkele voorbeelden van advertentie extensies die je kunt toevoegen zijn:
- Sitelinks: Met sitelinks is het mogelijk om extra links onder uw advertentie te plaatsen naar andere pagina’s op uw website.

- Oproepextensies: Met de oproepextensie kun je jouw telefoonnummer of een belknop bij de advertenties plaatsen. Hier kan de bezoeker op klikken om contact op te nemen.

Naast deze voorbeelden zijn er nog veel meer extensies die je kunt toevoegen aan je campagne zoals; highlight extensies, locatie extensies en promotie extensies. Niet elk bedrijf is hetzelfde en daarom is het belangrijk om een weloverwogen keuze te maken welke extensies je wilt inzetten.
3. Zet remarketing campagnes in
Waar we met de vorige tips zorgen voor het verleiden van je doelgroep om op je advertentie te klikken en vervolgens te meten wat ze doen en wat hun bezoek oplevert, is remarketing een belangrijke vervolgstap. Wellicht heb je een website die met behulp van een online marketingcampagne al veel conversies oplevert. De kans is groot dat een veel groter percentage na het bezoeken van je website (nog) géén conversie oplevert. Dit kan te maken hebben met de fase van de koopcyclus waarin de bezoeker zich bevindt of simpelweg omdat de bezoeker toch minder relevant was dan gehoopt. Hoe je het ook wendt of keert, je hebt al een keer betaald om deze bezoeker op je website te krijgen en na het zien van je advertentie was er de interesse om te kijken wat er op je website te vinden is. Het is daarom zonde om deze potentiële klant te laten lopen. Door middel van een remarketing campagne kun je deze personen nogmaals herinneren aan jouw propositie om hem of haar vervolgens terug te laten keren naar jouw website. Door deze stap slim in jouw online marketing strategie toe te passen, kun je al gauw die extra conversies realiseren.
Remarketing is natuurlijk niet alleen van toepassing op Google Ads. Ook kan dit worden toegepast voor o.a. Microsoft Advertising, Facebook en LinkedIn. Voor elk platform zijn er flinke verschillen die van invloed zijn op jouw resultaten.
Hulp nodig?
Voor alle tips die we net hebben besproken geldt dat het pas resultaten oplevert als je door middel van slimme analyses je voortgang monitort en regelmatig optimaliseert waar nodig. Heb je hier hulp bij nodig? Laat het weten en we kijken graag met je mee waar jij winst kunt behalen!